Dagvlinders

Aantallen vergeleken

Het aantal soorten dagvlinders dat gevonden wordt in Visdonk (23 in 2024) komt sterk overeen met dat van eveneens geïsoleerde landgoederen als de Pannenhoef en Klein Schietveld. Een groot, aan andere natuurgebieden grenzend, gebied als de Kampina is echter veel rijker aan dagvlindersoorten. Dit zou pleiten voor het verbinden van Visdonk met de Rucphense Heide en het dat van de Molenbeek. In het meerjarenplan van Natuurmonumenten is daar al ruim aandacht voor.

Gezien in 2024

Door de variatie aan habitats is Visdonk rijk aan dagvlindersoorten. Zo worden er in 2024 maar liefst 23 soorten gezien. De meeste weliswaar algemeen voorkomende soorten maar er vliegen toch nog 5 vrij algemene soorten. Twee soorten mogen habitatspecialist worden genoemd. De eerste is het heideblauwtje dat in Nederland alleen voorkomt op struikhei (voedselplant voor de rups) in de buurt van dophei (nectarplant voor de volwassen dieren). De tweede soort is het groentje, ook een typische heidesoort waarvan de rups vooral bloemknoppen eet van braam, sporkehout, en heide. De volwassen vlinders vinden vreemd genoeg nectar in diezelfde bloemen. De eikenpage vinden we in de opgaande eikenbestanden en koninginnepage en oranje zandoogje in de open, grazige gebiedjes met grassen voor de rupsen van het oranje zandoogje en schermbloemen voor de rupsen van de konninginnepage. De vlinders drinken van alle nectarrijke bloemen. Voor het volledige overzicht zie: waarneming.nl

Laatst gezien in 2023

Soorten die lastiger te vinden zijn en niet ieder jaar Landgoed Visdonk aandoen zijn zo mogelijk nog specialer. Zowel 2023 als 2024 gaan de geschiedenis is als slechte vlinderjaren en het is niet verwonderlijk dat onderstaande soorten in 2024 gemist zijn.

Laatst gezien in 2022

Mooie en mobiele soorten die Visdonk minder frequent aandoen zijn onderstaande.

Ooit gezien in Visdonk (2017):

dambordje

Katteven en Rozenven

De betere plekken om dagvlinders te vinden zijn het Katteven, de gevarieerde grasvegetatie biedt ruimte voor de meeste zandoogjes, alleen de argusvlinder en het koevinkje ontbreken hier nog. De vele brandnetels zijn een goede waardplant voor aurelia’s en een goed aantal nachtvlinders en micro’s. Nabij het Rozenven is de gevarieerde heide een grote aantrekkingsbron. Leuke soorten als heideblauwtje, bont dikkopje en groentje kun je hier verwachten. Echter, die laatste soorten zijn na 2020 zeer schaars geworden.

Afwezig

Er is een soort die in 2024 nog schittert door afwezigheid, namelijk het scheefbloemwitje. Deze vlinder wordt al ruimschoots geregistreerd voor het stedelijk gebied. In Visdonk verdient het de aandacht om wat beter te letten op deze soort die veel weg heeft van klein koolwitje en klein geaderd witje. Als je de soort ziet, graag doorgeven aan waarneming.nl!