Planten zijn overal om ons heen en zijn niet alleen fascinerend en mooi maar ook essentieel voor ons bestaan. Planten leveren ons zuurstof, voedsel en waardevolle grondstoffen. Met zo’n 300.000 verschillende soorten is de diversiteit verbluffend! Maar hoe zijn deze interessante levensvormen ontstaan?
Ga mee in de geschiedenis van planten, te beginnen met een van de meest cruciale momenten in de evolutie: de verovering van het land, zo’n 500 miljoen jaar geleden. Toen zagen planten er heel anders uit; ze leken meer op de mossen die we nu kennen. Vanuit deze bescheiden start ontwikkelden zich steeds complexere vormen, gedreven door evolutionaire innovaties zoals het vaatstelsel en zaden.
Tijdens deze presentatie krijg je niet alleen een overzicht van de belangrijkste groepen planten zoals we die vandaag de dag kennen, maar ook een kijkje in het verleden met de uitgestorven soorten die hun voorouders waren. De presentatie wordt afgerond met een recent verkregen inzicht in de manier waarop planten zich hebben aangepast aan veranderende omstandigheden.
Door deze inzichten begrijpen we steeds beter hoe het plantenleven zich heeft ontwikkeld tot de rijke biodiversiteit die we nu om ons heen zien. Mis deze gelegenheid niet om meer te leren over de boeiende reis van de planten door de tijd!
Kees van Dun: Gestudeerd aan Wageningen UR met specialisatie moleculaire biologie. Daarna gepromoveerd aan Universiteit Leiden in de biochemie op het onderwerp resistentie tegen virusziekten in planten. Vervolgens actief in het onderzoek aan eigenschappen van planten ten behoeve van de veredeling van land- en tuinbouwzaden, de afgelopen 25 jaar bij Rijk Zwaan in Fijnaart https://www.rijkzwaan.nl/home .Ik woon in Roosendaal en heb me buiten mijn werk geregeld bezig gehouden met het geven van presentaties om onderzoek te populariseren. Bijvoorbeeld tijdens beroepenvoorlichtingsavonden op middelbare scholen in Roosendaal, tijdens excursies van verschillende groepen bezoekers aan Rijk Zwaan of bij natuurverenigingen.