Donderdag 21 november 2024 organiseert de West Brabantse Vogelwerkgroep een lezing door Cor en Marcel Huijgens, vader en zoon. Het is een avond met foto’s en verhalen over vogelwacht ervaringen op de waddeneilanden o.a. Utopia Texel en de Boschplaat Terschelling, en na de pauze bijzondere gedragswaarnemingen bij kraanvogels.
Samen al 100 jaar vogels kijken! Het vogelen begon voor Cor en Marcel in 1975 met hun buurman in Lelystad. Cor werkte daar. De buurman was vogelaar maar had geen auto. Cor had een auto en wilde best meer over vogels weten ….. Marcel ging als kleine jongen van 5 mee. De eerste vogelsoorten die ze leerden kennen waren bruine kiekendief en roerdomp langs de Knardijk.
Marcel opent met een lezing over de Waddenzee en Waddeneilanden. Land van slikken en schorren, slenken, richels en platen, spieringen, zeehonden, dolfijnen en wadmollen; maar vooral veel vogels. Het Wad, waar land en water in elkaar over gaan en het leven wordt bepaald door eb en vloed.
Marcel laat prachtige foto’s zien o.a. genomen als vogelwachter op de Boschplaat, Terschelling en genomen vanuit de ‘Pipo wagen’ bij Utopia op Texel toen ze daar een week 24/7 wadwachter waren.
Cor Huijgens vertelt na de pauze over Kraanvogels.
In 1980 zijn ze in Made komen wonen, waarna ze in januari 1984 de eerste kraanvogels zien in polder ‘de Kijfhoek’ bij Drimmelen.
1993 Biebrza in Polen. Voorjaar. In de vroege ochtend loopt een kraanvogel op nog geen 100 meter van hun caravan in het boerenland. De belangstelling voor kraanvogels is nooit meer over gegaan.
Als je eenmaal kraanvogels hebt gezien verlang je ze weer te zien! Een mooi observatiepunt is het Hornborgasjön in Zweden. Hier landen in het vroege voorjaar kraanvogels die broeden in het hoge noorden en wachten totdat ze voelen dat ze (sneeuw, ijs) door kunnen vliegen.
Jaarlijks komen er dan honderden mensen kijken naar het “kraanvogeldansen”. Brengers van de lente na een lange winter. Ook worden foto’s getoond van kraanvogels in het najaar. Dan is het gedrag gevarieerder. Foto’s vanuit het gebied bij de Günzer See bij het dorpje Groß Mohrdrorf in (voormalig oost) Duitsland waar het kraanvogelcentrum van Duitsland gevestigd is. Tijdens de najaarstrek, de ouders nog samen met de eerste-jaars jongen, is er altijd wel wat te puberen.